De populariteit onder elektrische auto’s neemt snel toe onder ondernemers en particulieren. De discussie gaat veelal over de kosten over de aanschafprijs (hoog) en de bijtelling (laag)

Maar hoeveel kost elektrisch rijden in werkelijkheid?
We kijken hier naar de total cost of ownership en pakken hierbij de vijf belangrijkste onderdelen:
1. Aanschafprijs
2. Energiekosten
4. Fiscale voordelen
5. Restwaarde

1. Aanschafprijs

Anno 2020 is er keuze van rond de twintig volledig aangedreven elektrische auto’s. Van compacte stadsauto’s tot SUV’s en sportauto’s. De sterk verbeterde actieradius en strakke designs maakt de elektrische auto enorm populair. Elektrische modellen in de lagere klassen zijn duurder, vergeleken met hun broertjes die uitgerust zijn met brandstofmotor. Dit is te verklaren door het dure batterijpakket.

Indien je gaat kijken naar het hogere segment qua elektrische auto’s, kom je al snel tot de conclusie dat dezelfde prijzen worden gehanteerd als de traditionele auto’s. Dit betekent dat de ‘kleinere/compacte’ auto’s vaak duurder zijn qua instap dan hetzelfde brandstof model.

Batterij daalt in prijs

Door alle ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie en een opschaling van productie zullen de prijzen steeds lager worden. In de afgelopen 10 jaar zijn de prijzen van de batterij tien keer goedkoper geworden. In het komende decennium zullen middenklasse elektrische auto’s voor dezelfde prijs aangeboden worden als de versie met brandstofmotor.
Naast het batterijpakket zal de aandrijflijn van een elektrische auto eveneens in prijs dalen. Dat is extra winst voor de elektrische auto, want momenteel ontloopt de waarde van diens aandrijflijn die van de auto met brandstofmotor al nauwelijks.

2. Energiekosten zeer laag

Een elektromotor is efficienter dan een brandstofmotor. Reken je dit om naar energiekosten per gereden kilometer, dan kom je bij een auto met benzinemotor uit op €0,12. De elektrische auto red met gemak €0,04 per kilometer. Voorwaarde is dat je thuis goedkoop oplaadt. Zo bespaar je dus €0,08 per kilometer. Indien je ook nog eens laadt vanuit zonnepanelen is het verschil nog groter.

3. Onderhoudskosten en verzekering

Gefeliciteerd je hebt een elektrische auto gekocht! Dan begin je nu de hogere aanschafwaarde terug te verdienen. Dit is te danken aan de lagere onderhoudskosten. Minder bewegende onderdelen = minder slijtage, en dus minder onderhoud.

Aan de andere kant is de verzekering wel hoger, wat te maken heeft met de hogere aanschafprijs.

4.  Fiscaal voordeel zakelijk gebruik

Rijd je een elektrische auto van de zaak en gebruik je dezelfde auto ook privé? Dan heb je belastingvoordeel. Normaal gesproken betaal je 22% bijtelling voor modellen met een brandstofmotor. Voor een elektromotor betaal je geen 22%, maar 8% in 2020. In de praktijk kan het zelfs zo zijn dat je €2.350 minder belasting betaalt voor een elektrische auto dan voor een dieselauto. Daarbij komt nog is dat je geen wegenbelasting (mrb) en aanschafbelasting (bpm) hoeft te betalen.

5. Restwaarde

De afschrijving van elektrische auto’s zijn tegenwoordig procentueel net zo groot is als die van auto’s met een brandstofmotor. Een grote voorwaarden hierbij geldt dat de accu nog goed moet werken.

Lange tijd was men bang dat de accu zijn capaciteit snel zou verliezen, dit blijkt toch erg mee te vallen. Er is een praktijktest gedaan met een Tesla Model S:
1. Eerste 1,5 jaar is er 2% afname aan capaciteit geweest;
2. Het jaar daarop ongeveer 1% per jaar.

Het batterijpakket van een Tesla Model S heeft na 270.0000 km nog 91% van zijn capaciteit over.

Kan de elektrische auto kostentechnisch de brandstof auto verslaan?
De aanschafwaarde zijn flink hoger, maar de gebruikskosten in de praktijk aanzienlijk lager.

Rekenvoorbeeld:
Stel je rijdt 15.000 km per jaar met je auto. Dan bespaar je op jaarbasis €1.200 aan energiekosten. De onderhoudskosten zijn hierbij nog niet meegenomen. Komende jaren zullen de elektrische auto’s voor de helft van de mensen goedkoper zijn als je kijkt naar de total cost of ownership. Je dient hierbij wel de auto minimaal vijf jaar in bezit te houden.

Zakelijke rijders besparen jaarlijks nog meer en rijden ongeveer 30.000 km per jaar. Door een hogere dichtheid in het laadnetwerk en een grotere actieradius vormen ook lange tochten geen probleem meer, De energiekosten op jaarbasis gaan hier nog sneller: 30.000 x €0,08 = €2.400 + lagere bijtelling + ontbreken van aanschaf- en wegenbelasting.

Bron: Rabobank

Stap jij ook over naar elektrisch rijden? Denk dan aan het volgende

Wanneer je overstapt op elektrisch rijden komen er nog een aantal dingen bij kijken zoals; een laadpaal, een laadpas en een backoffice voor inzicht en verrekening van kosten met de zaak.

Libra Charging Solutions werkt samen met meerdere partners om haar klanten te voorzien van deze services omtrent laden. Een van deze partners heet E-Flux. Samen met E-Flux en Libra Charging Solutions bieden wij de Libra EV-Go bundels aan. Uniek in Nederland. Je krijgt alle onderdelen voor een werkende installatie in één bundel! Door onze speciale samenwerking met E-Flux en Alfen bieden wij deze complete laadoplossing, waarbij we je volledig ontzorgen en ondersteunen. Bekijk deze exclusieve bundels nu in de webshop.


E-Flux Backoffice

Bij deze bundel krijg je direct zes maanden gratis toegang tot de backoffice van E-Flux. De onafhankelijke backoffice van E-Flux kan met meer dan 10 verschillende merken laadpalen gekoppeld worden. Daardoor ben je met de backoffice van E-Flux altijd verzekerd van 24/7 support.
Zo kan op elk moment van de dag een vastzittende kabel vanaf afstand losgelaten worden. Daarnaast biedt de backoffice inzicht in laadsessies en automatische verrekening met werkgever of gasten.

Geen plek voor een laadpaal thuis? Geen zorgen!

E-Flux biedt een extra voordelige laadpas waarmee je overal kunt laden binnen Nederland op publieke laadpalen. Met E-Flux betaal je nooit te veel voor een laadsessie, omdat ze een 1-op-1 tarief hanteren. Daarnaast krijg je 24/7 support bij problemen of vragen. De laadsessies worden per maand overzichtelijk gemaild op één factuur.

Assistentie nodig? Bel ons direct op 088-8880333

Libra Charging Solutions
Eendrachtsstraat 199,
1951 AX Velsen-Noord

Telefoon: 088-8880333
e-Mail: info@libracharging.com

Geopend van maandag t/m vrijdag:
08:00 – 17:30 uur

Volg ons

© 2020 Libra Charging Solutions